:::: MENU ::::

Geslaagde netwerkbijeenkomst 25 september 2012

Publicaties

Geslaagde netwerkbijeenkomst 25 september 2012

Geplaatst op 7 oktober 2012 - Door Jolanda

Op dinsdagavond 25 september organiseerde stichting FM-Alumni van de Haagse Hogeschool in samenwerking met Facility Estate Network, een inspirende avond, met een hoge opkomst aan studenten en vertegenwoordigers van het werkveld. De verdieping vond plaats hoe de opleiding Akademie voor Facility Management aan de Haagse Hogeschool in het bijzonder beter kan gaan aansluiten bij het veranderende werkveld. Voor deze avond was Lennart Harpe als discussieleider uitgenodigd om samen met een gemeleerd gezelschap van 5 panelleden uit het werkveld met prikkelende stellingen er een boeiende discussie van te maken.

Moeten we de student van tegenwoordig nog wel zoveel ‘pamperen’, met ondermeer het aandragen van stageplaatsen, of is het juist een must om al tijdens de studie te leren netwerken, ondernemend te zijn, een drive te hebben om misschien wel allerlei aspecten van het werkveld te willen kennen? Hoeveel studenten zijn er eigenlijk lid van de vakvereniging, bereiden zich gedegen voor op de verschillende workshops die door gastdocenten uit het werkveld worden gegeven? Denk actief na over je toekomst, ga er mee aan de slag, het werk komt niet naar jou als student toe. Probeer hierin creatief te zijn, verrassend. Nog een weg te gaan.

Ga als net afgestudeerde gewoon in het werkveld aan de slag. Leer door het doen, als mogelijk managementtrainee of door letterlijk op de werkvloer de handen uit de mouwen te steken. Als je geen calculatie kunt lezen, werkmethoden niet snapt, een fatsoenlijke notulen kunt maken hoe kun je dan ooit later een beleidsnotitie voor de Raad van Bestuur van een organisatie schrijven? De net afgestudeerde denkt vaak direct terecht te kunnen op een hoge positie, terwijl nog niet de nodige ervaring of competenties zijn ontwikkeld. Ga eerst eens meters maken!

Weer terug naar de vakopleiding van destijds of juist meer richten op het bedrijfskundige/zakelijke deel met daarbij als centraal thema gastvrijheid?

Kunnen we die competenties dan tijdens de studie niet meer ontwikkelen? Zou de nadruk niet meer moeten liggen op de harde kant in plaats van de zachte kant (soft services)? Naar een verhouding van 70/30 ipv 30/70? Daarover waren de aanwezigen het niet allen met elkaar eens. Een en ander ligt er ook aan of je aan de demand-kant, de aanbodkant komt te werken, een contractmanager bent of een lijnmanager bent van een grote operationele organistie. Het idee werd geboren: “Situationeel scholingsaanbod”. Afhankelijk van de interesse en reeds ontwikkelde competenties nog gerichter aanbieden van studiemateriaal om beter toegerust te zijn op de toekomst.

Een geslaagde netwerkavond vol met inspiratie.

Comments are closed.